Laminaat of vinyl

Een Laminaat of vinyl vloer?

Laminaat of vinyl

Laminaat of vinyl? Wat zijn de verschillen? Laten we kijken.

Laminaat vloer

Laminaat vloeren hebben een hard oppervlak en zijn veelal gemaakt van gerecycled hout. Het heeft een beschermende coatlaag die de vloer tegen krassen en vlekken beschermt. De vloer wordt bevestigd met een kliksysteem. Gerecycled hardhout is niet geheel waterresistent. Wij raden dan ook af een doorsnee laminaat vloer te plaatsen in ruimten die vochtig kunnen worden. Voor kelders en badkamers zijn laminaat vloeren dan ook minder geschikt. Omdat het een hard materiaal betreft is laminaat niet erg buigzaam en is een ondergrond die redelijk egaal is van belang. Anders zou er beweegruimte zijn en dit zou u gaan merken wanneer u op de vloer loopt. De vloerdelen zouden zelfs kunnen breken. Bij laminaat wordt daarom vrijwel altijd gebruik gemaakt van een ondervloer. Laminaat laten leggen vereist het acclimatiseren van de vloerdelen in de ruimte waarin het gelegd wordt. Hout is een natuurproduct dat “werkt”. Doe dit 48 uur voordat de vloer bevestigd gaat worden, zodat er geen uitzetproblemen ontstaan bij de vloer.

Vinyl Vloer

Vinyl Vloeren hebben een soepel oppervlak en komen op rollen van meestal 4 meter breed. Dit betekent dat het vaak naadloos gelegd kan worden. Het is een kunstof materiaal en samen met het naadloze karakter maakt dit een waterdichte makkelijk te onderhouden vloer. De vloeren beginnen in een hogere prijsklasse dan laminaat vloeren maar zijn economisch wel voordeliger te leggen. Het leggen van een Vinyl vloer zonder de juiste ervaring en tools kan echter wel moeilijker zijn. Vinyl is een slijtvast product en dagelijks onderhoud is makkelijk.

De verschillen: Laminaat of vinyl

Laminaat is in een lagere prijsklasse te vinden dan vinyl vloeren (is mogelijk maar scheurt en verkleurd snel), echter Vinyl is voor een vloerenspecialist sneller en makkelijker te leggen. Een vinyl vloer wordt meestal gelijmd en is daardoor moeilijk te demonteren en elders te leggen. Een laminaatvloer met kliksysteem heeft deze mogelijkheid wel. Het vervangen van een laminaatplank is daardoor ook makkelijker, omdat vinyl uit één stuk is. Vinyl is echter wel een van de meest hygienische vloeren door de kuntstof naadloze legvorm. Een vinyl vloer is over het algemeen vochtbestendiger dan een laminaatvloer. Wel kan vinyl statischer zijn wat meer vuil aan kan trekken dan laminaat. Het reinigen van beide vloeren is echter relatief eenvoudig. Over het algemeen genomen heeft een vinyl vloer betere geluidsisolatie en dempend vermogen dan een laminaatvloer. Voor vloerverwarming heeft laminaat een goede isolatielaag (ondervloer) nodig. Vinyl is over het algemeen beter geschikt voor vloerverwarming.

Meer weten? 

Wilt u meer weten over de toepassingen en kenmerken van een specifieke vloer? Klink op één van de onderstaande links:

Lees hier meer verder over Laminaat vloeren

Lees hier meer verder over Vinyl vloeren

Of neem contact met ons op via ons contactformulier