linoleum of pvc

Een linoleum of pvc vloer?

Linoleum of pvc?

Linoleum of pvc, wat is het verschil tussen deze materialen? Allereerst is het handig om te vermelden dat linoleum hetzelfde is als marmoleum. Marmoleum is namelijk de merknaam van vloerenproducent Forbo. Dit is een Nederlandse uitvinding. Linoleum oogt misschien als een kunststofproduct, maar is toch echt een natuurproduct in tegenstelling wat veel mensen denken. Het is volledig biologisch en daarom makkelijker afbreekbaar om die reden. Pvc is dit beslist niet. Linoleum is geproduceerd op basis van lijnzaadolie, waar een pvc vloer het gevolg is van een chemisch proces. Dit maakt Linoleum tot de milieuvriendelijke keus. Als een mileuvriendelijke levenstijl belangrijk voor u is, dan is dit de beste vloer om te overwegen.  Buiten het milieu aspect is het voor linoleum tevens een groot bijkomend voordeel dat deze anti-bacterieel zijn. Dit maakt deze vloer bij uitstek geschikt voor mensen die last hebben van allergiën.

Praktische toepassing

Op levensduur en onderhoudsbehoefte ontlopen deze twee type vloeren elkaar niet zoveel, mits ze zich in hetzelfde kwaliteitsegment bevinden. Gebruik echter geen chemische aggressieve middelen bij het reiningen van een linoleum vloer. Hier zijn speciale middelen voor op de markt. Pvc is wat dat betreft een minder gevoelig materiaal. Een linoleum vloer is over de breedte genomen wel wat duurder in aanschaf. Het is bovendien gevoeliger voor krassen en is moeilijk zelf te leggen door een particulier. Deze vloer moet met de juiste gereedschappen worden gelegd door een deskundig vakman. Als de ondervloer goed egaal gemaakt is (dit is een vereiste bij beide vloeren) dan is de geluids- en warmteisolatie nagenoeg gelijk. Pvc vloeren hebben misschien een licht voordeel, afhankelijk van de manier van bevestiging aan de constructie vloer. Beide vloeren kunnen echter goed geisoleerd worden.

Stijlen

Pvc vloeren zijn er echt in alle vormen en structuren. Van hout tot steen motieven. Met dit type vloer zijn veel andere materialen na te bootsen. Bij Linoleum is de keuze wat minder groot. Uiteindelijk gaat het om uw eigen smaak en voorkeuren en daar kunnen wij u bij helpen.

Meer weten? 

Wilt u meer weten over de toepassingen en kenmerken van een specifieke vloer? Klink op één van de onderstaande links:

Lees hier meer verder over Linoleum

Lees hier meer verder over pvc vloeren

Of neem contact met ons op via ons contactformulier