linoleum of vinyl

Een linoleum of vinyl vloer?

Linoleum of vinyl?

Linoleum of vinyl? Vloeren van Vinyl en Linoleum worden vaak in één adem genoemd. Dit is echter een misverstand, aangezien de vloer uit totaal verschillende bestanddelen is opgebouwd. Linoleum kan wel weer in één adem genoemd worden met marmoleum.   Marmoleum is namelijk een merknaam van Forbo. Wij begrijpen dat dit voor mensen verwarrend kan zijn. Wij leggen daarom graag het verschil uit.

Vinyl wordt geproduceerd met petroleum. Een grondstof dat niet recyclebaar is. Het is een chemisch product en vereist veel energie om te produceren.  Linoleum is echter een product dat voornamelijk bestaat uit natuurlijke olieën. Deze olie wordt gewonnen uit recyclebare producten zoals kurk, houtmeel en hars.

Duurzaamheid

Vinyl is in beginsel goed bestand tegen water. Linoleum zal na de plaatsing echter nabehandeld moeten worden met een oppervlakte coating, omdat het gevoeliger is voor luchtvochtige omstandigheden. Het onderhoud is voor beide vloeren eenvoudig te noemen. Vinyl heeft als voordeel dat het ook resistent is tegen hoge luchtvochtigheid. Dit maakt het duurzamer.

Vinyl vloeren zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan linoleum vloeren. Echter moet er ook hier een kanttekening geplaatst worden. De levensduur van een vinyl vloer is gemiddeld 15 jaar, waar de levensduur van een linoleum vloer veel langer is met een gemiddelde van 30 jaar. Linoleum heeft wel als nadeel dat deze vloer er geleidelijk steeds ouder uit gaat zien . Tot op het punt waarop de vloer vervangen zal moeten worden. Een vinyl vloer zal er veelal hetzelfde blijven uitzien door de jaren heen.

Toepassingen

Vinyl heeft vele varianten in structuur en kleur, omdat er een print op de oppervlakte van het materiaal wordt gedrukt. Aan de andere kant is linoleum weer heel kleurvast. De structuur en kleur is niet alleen op de oppervlakte gedrukt, maar bestaat er geheel uit. De consequentie hiervan is dat linoleum vloeren wat minder variatie heeft ten opzichte van Vinyl vloeren.

Meer weten? 

Wilt u meer weten over de toepassingen en kenmerken van een specifieke vloer? Klink op één van de onderstaande links:

Lees hier verder over Linoleum

Lees hier verder over Vinyl

Of neem contact met ons op via ons contactformulier