vinyl of pvc

Een Vinyl of pvc vloer?

Vinyl of pvc?

Vinyl of pvc, dat is toch bijna hetzelfde? Het klopt dat er een aantal overeenkomsten zijn. Het zijn beide kunstmatige vloeren opgebouwd uit een aantal lagen. Beiden zijn verkrijgbaar in verschillende varianten en patronen. In die zin lijken ze op elkaar. Bij beiden vloeren is het egaliseren van de ondervloer erg belangrijk, want iedere onevenheid zal bobbels geven in de vloer en de vloer uiteindelijk beschadigen. Deze typen vloeren kun je beter niet zelf leggen, tenzij je ervaring hebt met het leggen van deze vloeren. De geluidswerende en warmteisolerende eigenschappen van beide vloeren zijn goed.

Wat zijn de verschillen? 

We beperken ons in dit verhaal tot de twee uitersten, want er is ook een hybride product waarbij 1 laag van vinyl bestaat uit pvc, het zogenaamde homogeen vinyl. Pvc vloeren worden vaak gelijmd, maar kunnen ook met de klikmethode gelegd worden. Pvc koop je in stroken ofwel planken. Het is weliswaar een kunstof, maar het is een vrij hard onflexibel materiaal. Dit materiaal kan dus niet op een rol geleverd worden. Vinyl daar in tegen is veel flexibeler. Het is een zachte kunststof met een verende onderlaag. Het wordt geleverd in rollen. De verende onderlaag zorgt ervoor dat de vloer niet verschuifd en daarom mag deze vloer in principe losgelegd worden. Door het zachte karakter kunnen naden aan elkaar gelast worden. Dit maakt deze vloer uitermate geschikt voor locaties waar hygiene van groot belang is, zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen.

Duurzaamheid

Beide vloeren zijn duurzaam. Al heeft Pvc hierbij wel een duidelijk voordeel. Dit is een ontzettend sterk materiaal want niet snel beschadigd, krasbestendig is en waterdicht genoeg voor toepassingen in badkamers. Vinyl vloeren zijn zachter en kunnen daardoor indrukken door zwaar meubilair. Dit betekent dat het gevoeliger is voor schade. Bovendien heeft vinyl over het algemeen meer glans. Als u dit dit niet prettig vindt, neem dit dat mee in uw overwegingen.

Meer weten? 

Wilt u meer weten over de toepassingen en kenmerken van een specifieke vloer? Klink op één van de onderstaande links:

Lees hier meer verder over pvc vloeren

Lees hier meer verder over Vinyl vloeren

Of neem contact met ons op via ons contactformulier